Ecologia umana
1. Definitia ecosistemului: unitatea functionala, elementara, concreta a biocenozei.
2. Alcatuire:
· BIOTOP reprezinta totalitatea factorilor abiotici: climatici, apa, aer, sol;
· BIOCENOZA reprezinta totalitatea populatiilor diferitelor specii legate territorial si prin relatii de interdependenta.
3. Definitia ecosistemelor antropizate ( amenajate):sisteme ecologice naturale, optimizate fie pentru obtinerea unor productii vegetale sau animale sporite, fie pentru alte scopuri umane.
· Sunt influentate specific de existenta si activitatea umana;
· Depend de om din punct de vedere structural – organizatoric.
4. Structura unui ecosistem antropizat:
Elementele principale sunt:
a) BIOCENOZA reprezentata de:
- fitocenoza naturala;
- plante de cultura;
- zoocenoza naturala;
- animalele domestice.
b) Totalitatea OAMENILOR din ecosistem;
c) ANSAMBLUL PRODUSELOR NATURALE (natura transformata) create prin activitati umane;
Exemple :masini, constructii, obiecte de uz divers;
d) Depozitele de deseuri si reziduri stagnante.
5. Caracteristici ale unui ecosistem antropizat:
Ø Gradul de antropizare = intensitatea influentelor de origine antropogena asupra mediului natural; este diferit de la o zona la alta
Exemple :
a) in zonele urbane sau puternic industrializate care sunt sisteme intens antropizate , elementele componente au devenit subordonate prezentei oamenilor;
b) in agrosisteme fitocenoza este controlata direct de om( nr. de specii foarte mic → stabilitate redusa → echilibrul ecosistemului este mentinut de om );
Ø Simplificarea biocenozei: nr. mic de specii;
Ø Saracirea biocenozei:prin diminuarea numarului de legaturi interne;
Ø Fragilitate a echilibrului ecologic.
6. Tipuri de ecosisteme antropizate:
- ecosisteme acvatice antropizate: lacurile de baraj, lacurile de acumulare, iazurile si helesteiele piscicole
- ecosisteme terestre antropizate: ecosistemele agricole sau agroecosistemele
- complexele zootehnice;
- sistemele rurale si urban industriale
A. AGROSISTEMELE
- Inlocuirea formelor naturale de plante sau animale cu varietati cultivate si animale domestice pentru asigurarea unei productivitati mari;
- Plante: cereale, leguminoase, radacinoase, pomi fructiferi, specii horticole;
- Animale: porcine, ovine, rumegatoare, pasari.
Caracterizare ecologica a componentelor agrosistemelor:
a) Biocenoza:
- Producatorii primari au fost selectionati artificial, omul ameliorand atat productia cat si rezistenta plantelor cultivate;
- Consumatorii sunt reprezentati de animalele din fermele zootehnice sau piscicole;
- Numarul actiunilor biotice nefavorabile este redus;
- Omul controleaza consumatorii rapitori (mai ales parazitii);
- In ferme apar boli metabolice si de stres la animale.
b)Biotopul:
- fiecare biotop este realizat si controlat de catre om;
- solul este transformat, devenind un corp artificial in care fenomenele naturale sunt diminuate;
- se investeste o cantitate apreciabila de energie;
- se asigura conditii optime necesare speciei crescute: o anumita intensitate si cantitate de lumina, o anumita umiditate, o fertilizare corespunzatoare, etc.
B. COMPLEXELE ZOOTEHNICE
- cuprinde crescatoriile de animale in scopul obtinerii de productii mari si constante
a) Biocenoza:
- apartine unei singure specii , iar de multe ori unei rase cu performante productive ridicate;
- indivizii sunt intretinuti in adaposturi si boxe, pe categorii de varsta si sexe;
- populatiile sunt omogene genetic si fenotipic;
- animalele si-au pierdut instinctual de teritorialitate si instinctual matern;
- se remarca cresterea agresivitatii si a stresului;
- alte specii de consumatori devin cocncurente pentru hrana: soareci, sobolani;
- predomina organismele patogene producatoare de pneumonii, gastroenterite, salmoneloze, trichineloze;
- baza trofica a animalelor este reprezentata de culturile furajere.
b)Biotopul:
- are un anumit microclimat interior generat de temperature, umiditate si luminozitate;
- insusirile ecologice ale biotopului asigura fiecarei specii o productivitate maxima;
C. ECOSISTEMELE ASEZARILOR UMANE
- in asezarile umane, oamenii se gasesc in interactiune cu factorii abiotici, biotici naturali si cu factorii artificiali introdusi sau produsi de om.
- Tipuri de asezari : rurale si urbane.
a) Ecosistemele de tip rural: catunele, satele, comunele.
Caracteristici:
· Contact strans cu mediul natural;
· Folosesc in mica masura energia neconventionala, hidroenergia;
· Aprovizionarea cu apa se face din surse imediate, locale( fantani sau izvoare naturale);
· Sursa de hrana provine direct din ecosistemele naturale si agrosisteme.
b) Ecosistemele de tip urban:orasele.
· Contact redus cu mediul natural;
· Folosesc in mare masura energia produsa in centralele electrice, de termoficare, nucleare;
· Aprovizionarea cu apa se face prin sisteme hidrografice special amenajate;
· Sursa de hrana provine din agrosistemele limitrofe sau de la distanta, precum si din industria alimentara;
· Au productie industriala;
· Sunt dotate cu spatii de depozitare a reziduurilor si deseurilor , de epurare a apei uzate.
In ambele tipuri de ecosisteme, OMUL este factorul care determina optimizarea conditiilor de mediu si araportului om – societate – natura.
Indiferent de tipul de asezare umana, oamenii trebuie sa actioneze pentru diminuarea si inlaturarea factorilor poluanti care sunt rezultatul activitatii lor.